Najlepši izleti po Hrvaški
Nin - Cerkev sv. Ambroza - Cerkev sv. Ambroza

Nin - Cerkev sv. Ambroza

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Nin je slikovito mesto v srednji Dalmaciji, v bližini Zadra. Staro mestno jedro je nastalo na otočku s premerom okoli petsto metrov. S celinskim delom ga povezujeta kamnita mostova iz 16. stoletja. Širši del mesta stoji v laguni in je obdan s peščenimi plažami.
V neposredni bližini zgornjih mestnih vrat, tik ob srednjeveškem obzidju, stoji enoladijska cerkev svetega Ambroza iz 13. stoletja. Je preprosta in lepa kamnita zgradba z romansko-gotskimi značilnostmi. Zgrajena je iz klesanega belega kamna. Sedanji videz je dobila z večkratnimi prenovami skozi pestro zgodovinsko preteklost. Cerkev se uporablja za nedeljske maše in ker je zelo akustična, tudi za občasne koncerte. Nekdaj je pripadala benediktinskemu samostanu. Na čelu samostana je bil opat Teodobert, katerega ime se omenja na dragocenem epigrafskem spomeniku – fragmentu oltarne stene, okrašene s pletenimi ornamenti in napisom z imenom princa Branimirja (879-892). Del napisa je bil najden med rušenjem srednjeveške cerkve svetega Mihajla v Ninu, na današnjem mestu rimskega templja. Napis se glasi: »V čast gospoda Branimirja, princa Slavena, opata Teodoberta, sem dal narediti ta oltar, za odrešitev moje duše. Kdor to bere, naj pomoli za mene, grešnika.« Samostan svetega Ambroza je po času nastanka drugi benediktinski samostan na Hrvaškem. Fasada cerkve poudarja značilnosti romanske gradnje s preprostim vhodnim portalom, nad katerim je odprtina v obliki križa, nad njo pa ozko romansko okno. Ostanki v temeljih pričajo, da je imela cerkev polkrožno apsido. Enoladijski del je bil obokan z delno valjastim stropom iz lehnjaka.
Današnja pravokotna apsida, ki je dimenzij 5 krat 4 metrov, je bila zgrajena pozneje. V 15. stoletju je bila cerkev obnovljena in cerkveni prostor se je povečal. Sedanji videz je cerkev dobila s temeljito obnovo leta 1992.

Fotografije

Cerkev sv. Ambroza - Nin - Cerkev sv. Ambroza

Fotografija: 30210100-0

Nin - Cerkev sv. Ambroza
Cerkev sv. Ambroza - Cerkev sv. Ambroza

Fotografija: 30210100-1

Cerkev sv. Ambroza
Cerkev sv. Ambroza - Pročelje

Fotografija: 30210100-2

Pročelje
Cerkev sv. Ambroza - Vhod

Fotografija: 30210100-3

Vhod
Cerkev sv. Ambroza - Informativna tabla - Cerkev sv. Ambroza (13. stoletje)

Fotografija: 30210100-4

Informativna tabla - Cerkev sv. Ambroza (13. stoletje)
Cerkev sv. Ambroza - Cerkev sv. Ambroza v bližini Zgornjih mestih vrat

Fotografija: 30210100-5

Cerkev sv. Ambroza v bližini Zgornjih mestih vrat

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: