Najlepši izleti po Hrvaški
Dubrovnik - Placa (Stradun) - Placa (Stradun)

Dubrovnik - Placa (Stradun) 

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Dubrovnik je slikovito mesto v južni Dalmaciji ob Jadranskem morju. Je zgodovinsko in pristaniško mesto ter upravno središče Dubrovniško-neretvanske županije. Je eno od štirih največjih mest v Dalmaciji.
Dubrovnik je eno od najbolj priljubljenih turističnih letovišč, ki skozi celo leto privablja številne domače in tuje obiskovalce. Je najbolj južno hrvaško mesto, ki ima izrazito mediteransko klimo. Mesto je znano po značilnem starem mestnem jedru, ki je obdano z masivnimi kamnitimi zidovi, ki so bili dokončani v 16. stoletju. Leta 1979 so Dubrovnik uvrstili na seznam UNESCOVE svetovne dediščine. Zaščitnik mesta je Sveti Vlah. Kip se nahaja na vhodu v mesto, na pročeljih stavb, cerkvah, palačah, trdnjavah, v pristanišču in na mestnem obzidju. Je tudi simbol dubrovniške državnosti. Placa (Stradun) je glavna dubrovniška ulica v starem mestnem središču. Je najbolj priljubljeno dubrovniško zbirališče in sprehajališče. Je glavno trgovsko središče starega dela Dubrovnika ter prizorišče vseh velikih slovesnosti in procesij. Ime Placa izvira iz latinskega in grškega pojma platea in pomeni ulico. Stradun izvira iz Benečanov in pomeni porogljiv izraz za veliko ulico. Stradun je najlepša in najširša mestna ulica, ki deli mestno jedro na južni in severni del. Je najkrajša povezava med vzhodnimi mestnimi vrati (Vlata s Ploč) in zahodnimi vrati (Vrata s Pil). Oba konca sta označena tudi z vodnjakoma iz 15. stoletja in zvoniki. Mali Onofrijev vodnjak stoji na vzhodnem koncu in Veliki Onofrijev vodnjak na zahodnem delu. Zvonik, pritrjen na frančiškanski samostan stoji na zahodu in zvonik Dubrovnika na vzhodnem koncu. Placa je nastala konec 9. stoletja. Takrat so zasipali plitko morsko ožino, ki je ločevala otoček Lave in naselje na njemu od kopnega dela in drugega naselja. V 13. stoletju je Placa postala glavna mestna vpadnica. Placa je dobila sedanjo podobo po velikem potresu leta 1667, ko so mesto temeljito obnavljali po uničenju po potresu in požarih. Mnoge zgodovinske zgradbe in spomeniki v Dubrovniku stojijo vzdolž Straduna in zaradi tega predstavlja priljubljeno sprehajališče. Na zahodnem predelu Place se nahajata samostan svete Klare in frančiškanski samostan. Ob obzidju stoji cerkev svetega Odrešenja, sredino poljane pa odlikuje veliki Onofrijev vodnjak.
Placa na vzhodni strani prehaja v osrednji trg, ki predstavlja središče javnega mestnega življenja, trg Luža. Skozi Stradun vsako leto poteka procesija ob prazniku sveta Blaža, ki je zaščitnik Dubrovnika. Tukaj prirejajo tudi koncerte in uporablja se za silvestrovanja.

Fotografije

Placa (Stradun) - Placa (Stradun) z dubrovniškega obzidja

Fotografija: 50000150-0

Placa (Stradun) z dubrovniškega obzidja
Placa (Stradun) - Placa (Stradun)

Fotografija: 50000150-1

Placa (Stradun)
Placa (Stradun) - Placa (Stradun) ponoči

Fotografija: 50000150-2

Placa (Stradun) ponoči
Placa (Stradun) - Dubrovnik - Placa (Stradun)

Fotografija: 50000150-3

Dubrovnik - Placa (Stradun)
Placa (Stradun) - Placa (Stradun) v večernih urah

Fotografija: 50000150-4

Placa (Stradun) v večernih urah
Placa (Stradun) - Placa (Stradun) v Dubrovniku

Fotografija: 50000150-5

Placa (Stradun) v Dubrovniku
Placa (Stradun) - Vzhodni del Straduna

Fotografija: 50000150-6

Vzhodni del Straduna
Placa (Stradun) - Dubrovnik - Stradun

Fotografija: 50000150-7

Dubrovnik - Stradun
Placa (Stradun) - Stradun v smeri proti zahodu

Fotografija: 50000150-8

Stradun v smeri proti zahodu
Placa (Stradun) - Stradun

Fotografija: 50000150-9

Stradun
Placa (Stradun) - Placa

Fotografija: 50000150-10

Placa
Placa (Stradun) - Cerkev sv. Upanja

Fotografija: 50000153-1

Placa (Stradun) - Veliki Onofrijev vodnjak

Fotografija: 50000155-9

Placa (Stradun) - Orlandov steber

Fotografija: 50000157-1

Placa (Stradun) - Mestni zvonik in loža zvonarjev

Fotografija: 50000160-1

Placa (Stradun) - Sponza-Zgodovinski arhiv

Fotografija: 50000163-1