Najlepši izleti po Hrvaški
Primošten - Cerkev sv. Rok - Cerkev sv. Rok

Primošten - Cerkev sv. Rok

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Dalmatinsko mestece Primošten se nahaja južno od Šibenika. Kraj, zgrajen na otoku blizu obale, odlikuje srednjeveška mediteranska arhitektura, ozke ulice, kamnite hiše in cerkvice. Je priljubljena turistična lokacija, ki privablja domače in tuje obiskovalce.
V pisnih virih se naselje pod sedanjim imenom prvič omenja leta 1564. Privlačno staro mestno jedro je stisnjeno na otoku, ki ga obdaja turkizno morje. Gozdnati polotok Raduča se razprostira proti severu in je obdan z veliko in čudovito gramozno plažo. Izvor Primoštena sega v osmansko osvajanje Bosne leta 1463, ko je hrvaško govoreče prebivalstvo iz notranjosti vedno bolj iskalo zatočišče na jadranski obali. Otok ovalne oblike, znan kot Gola Glava je bil eden izmed krajev, ki so ga naselili. Zgrajen je bil lesen most, ki je otok povezal s celino, in nastalo je mestece poznano kot Primošten. Zunaj obrambnega obzidja je nastala cerkvica Gospe Usmiljene, današnja cerkev svetega Roka, ki se v pisnih virih prvič omenja leta 1553. Leta 1680 je bila dograjena in razširjena na sedanjo velikost ter posvečena svetemu Roku, ki je osvobodil Primošten pred kugo in ostalimi boleznimi, ki so se takrat širile po Evropi. Vsako leto 16. avgusta svečano praznujejo v zahvalo za njegovo zaščito. Cerkev svetega Roka je bila pokopališka cerkev, saj se je nekdaj nahajala blizu pokopališča, zato so v njej potekale pogrebne maše in molitve za pokojne. Nikoli se ni omenjala kot glavna župnijska cerkev. Zraven cerkve, ki jo zaznamuje slikovita kamnita streha, stoji kip Iva Šarića (1915-1944), ki je poskušal zaščititi lokalno prebivalstvo pred grozodejstvi tako italijanskih kot tudi nemških okupatorjev v času med drugo svetovno vojno. Pred kipom se razprostira manjši park, ki je poln grmov sivke, rožmarina in palmovih dreves. Pred vhodom v staro mestno jedro stoji znamenita skulptura, ki prikazuje lokalnega ribiča v spremstvu žene in osla.
Nedaleč od Primoštena se nahaja Marina Kremik, ki je za navtike odprta že od leta 1983. V neposredni bližini mesta stoji na hribu Gaj kip Gospe Loretske. Je razgledna točka in magnet za turiste zaradi spomenika Marije, ki je zaščitnica mesta Primošten.

Fotografije

Cerkev sv. Rok - Cerkev sv. Rok

Fotografija: 30400120-0

Cerkev sv. Rok
Cerkev sv. Rok - Primošten - Cerkev sv. Rok

Fotografija: 30400120-1

Primošten - Cerkev sv. Rok
Cerkev sv. Rok - Cerkev sv. Roka zvečer

Fotografija: 30400120-2

Cerkev sv. Roka zvečer
Cerkev sv. Rok - Cerkev sv. Roka v Primoštenu

Fotografija: 30400120-3

Cerkev sv. Roka v Primoštenu

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Primošten
od 116 €
od 145 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: