Najlepši izleti po Hrvaški
Primošten - Kip Ivo Šarić - Kip Ivo Šarić

Primošten - Kip Ivo Šarić

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Primošten je manjše naselje in pristanišče, ki se nahaja južno od Šibenika. Spada med priljubljene turistične destinacije, ki v poletnem času privablja številne domače in tuje obiskovalce.
Je središče občine Primošten, ki spada v Šibeniško-kninsko županijo. Kraj leži na manjšem polotoku med zalivoma Primošten in Raduča. S kopnim delom je povezan z ozkim nasipom. Obdan je s kristalno čistim morjem. Mestece odlikuje lepo ohranjena srednjeveška mediteranska arhitektura, ozke ulice in zbite kamnite hiše. Kraj je nastal v 16. stoletju, v obdobju turških vpadov. Domačini so takrat zgradili leseni most, ki so ga dvigali ob nevarnostih. Naselje je bilo pred vdori zavarovano tudi z obzidjem in obrambnimi stolpi, ki so jih porušili v 19. stoletju. Največja krajevna znamenitost je cerkev svetega Jurija, ki se nahaja na vzpetini na vrhu starega mestnega jedra in je bila zgrajena leta 1485. Med ostale znamenitosti spadajo še trg Rudina biskupa Josipa Arnerića, cerkev svetega Roka, kip Iva Šarića, kapelice, mestni park, spomenik ribiču in spomenik oslu. Okoli polotoka vodi promenada, ki vabi na romantične večerne sprehode. Cerkev svetega Roka je bila zgrajena leta 1680 in posvečena svetemu Roku, zaščitniku pred kugo in ostalimi boleznimi, ki so se takrat širile po Evropi. Pred kamnito cerkvico stoji kip Iva Šarića (1915-1944), ki je lokalno prebivalstvo poskušal zaščititi pred grozodejstvi tako italijanskih kot nemških okupatorjev med drugo svetovno vojno. V zalivih Mala Raduča, Vela, Peleš in Primošten so lepo urejene prodnate plaže in čisto prozorno morje. Najbolj priljubljene plaže so Velika Raduča (tenis, kanuji, odbojka, mini golf), Mala Raduča (zunanja masaža, trampolin) in Punta Raduča (potapljanje, vodni športi).
Kraj zaznamuje tudi bogata gastronomska ponudba, ki zadovolji še tako zahtevne goste. Med vrhunska vina spada Primoštenski babić, ki izvira iz vinogradov Jesenovik, Kremik, Trovrh, Bucavac, Strana in primoštenskih vinogradov.

Fotografije

Kip Ivo Šarić - Primošten - Kip Ivo Šarić

Fotografija: 30400122-0

Primošten - Kip Ivo Šarić
Kip Ivo Šarić - Kip Ivo Šarić

Fotografija: 30400122-1

Kip Ivo Šarić
Kip Ivo Šarić - Don Ivo Šarić (1915-1944)

Fotografija: 30400122-2

Don Ivo Šarić (1915-1944)
Kip Ivo Šarić - Kip Ivo Šarić in cerkev sv. Rok

Fotografija: 30400122-3

Kip Ivo Šarić in cerkev sv. Rok
Kip Ivo Šarić - Kip Iva Šarića zvečer

Fotografija: 30400122-4

Kip Iva Šarića zvečer
Kip Ivo Šarić - Kip Iva Šarića v Primoštenu

Fotografija: 30400122-5

Kip Iva Šarića v Primoštenu

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Primošten
od 66 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: