Najlepši izleti po Hrvaški
Rovinj z okolico -

Rovinj z okolico

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Rovinj z okolico je znan po mnogih naravnih in kulturnih znamenitostih, ki privabljajo številne domače in tuje obiskovalce. Med njimi najbolj izstopajo slikovito mesto Rovinj, Limski zaliv, Kanfanar, Dvigrad in Bale.
Rovinj je eno od najlepših in najbolj slikovitih mest na obali Jadranskega morja. Stari del leži na polotoku in ima dve luki – južno in severno. Staro mestno jedro leži na otočku, ki so ga v 18. stoletju z nasipanjem povezali s kopnim delom. Na najvišji točki stoji cerkev, ki je posvečena sv. Evfemiji ali Fumi. V cerkvi hranijo poznoantični kamniti sarkofag svete Evfemije in vrsto dragocenih predmetov in slik. Na trgu ob pristanišču je znani baročni Balbijev lok na mestu mestnih vrat, nekdanji magistrat iz 17. stoletja in stolp z uro. Limski zaliv je eden najlepših na Jadranu. Dolg okoli 10 kilometrov in širok 600 metrov se je zagrizel v kopno med Rovinjem in Vrsarjem. Je pravzaprav potopljen del Limske drage. Ta kraška kotlina je bila stoletja glavna smer, v kateri je potekal ves promet z zahodne obale Istre proti notranjosti. Kanjonske strani obale, ki so obrasle z makijo, se več kot 100 metrov spuščajo do morja. Danes je Limski zaliv zanimiva turistična atrakcija, v zgornjem delu zaliva pa so vzgajališča školjk in ribogojnice. Dvigrad se razprostira sredi Limske drage. Je največje zapuščeno urbano naselje v notranjosti Istre, o čemer pričajo ostanki številnih hiš, zavarovanih z dvojnim obzidjem in grajskimi vrati. Zadnji prebivalci so zapustili naselje na začetku 17. stoletja in na hribu osnovali Kanfanar. Kanfanar leži ob spoju krakov istrskega ipsilona. V začetku 18. stoletja je iz dvigradske bazilike v župno cerkev svetega Silvestra bila prenesena zgodnjegotska kamnita prižnica iz 13. stoletja z reliefom svete Zofije z dvema mestoma v rokah, nekaj lesenih kipov in poslikana vrata iz 16. stoletja. Bale so od Rovinja oddaljene okoli 15 kilometrov.
Razprostirajo se na hribu na območju predzgodovinskega gradu in kasnejšega rimskega kastruma. V cerkvi svetega Julijana iz leta 1880, zgrajeni na mestu stare cerkve iz 9. stoletja, so ohranjeni fragmenti pleterne in zgodnje romanske plastike ter kamniti sarkofag.

Najlepši izleti

Rovinj z okolico - Rovinj <br> Cerkev sv. Eufemije

Fotografija: 100100-0

Rovinj z okolico - Naturistični kamp Valalta

Fotografija: 110000-0

Rovinj z okolico - Limski zaliv

Fotografija: 120000-0

Rovinj z okolico - Dvigrad

Fotografija: 121000-0

Rovinj z okolico - Kanfanar

Fotografija: 122000-0

Rovinj z okolico - Bale

Fotografija: 123000-0