Najlepši izleti po Hrvaški
Poreč - Severni obrambni stolp - Poreč - Severni obrambni stolp

Poreč - Severni obrambni stolp

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Poreč je priljubljeno turistično mesto na zahodni obali Istre. Zaščitni znak Poreča so čiste in urejene plaže ter številni otočki. Poreška riviera se razprostira od Limskega kanala na jugu in do doline reke Mirne na severu. Turistični centri so Zelena Laguna, Bijela Uvala, Plava Laguna, Brulo, Špadići, Materada, Ulika, Červar-Porat in Lanterna.
Poreč ima bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Mesto se je razvilo na osnovah rimske arhitekture in vse do danes se je ohranil ortogonalni urbanistični razpored ulic, s slikovitimi romanskimi zgradbami in beneškimi gotskimi palačami. Poreč je največji vzpon dosegel v času vladanja bizantinskega cesarja Justinijana. Največji kulturni spomenik iz tega obdobja je Evfrazijeva bazilika, ki je nastala sredi 6. stoletja v času škofa Evfrazija. Celoten kompleks je bil leta 1997 uvrščen na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Poleg bazilike so večje znamenitosti še romanska hiša iz 13. stoletja, baročna notranjost istrske zbornice, Hiša dveh svetnikov iz 15. stoletja, cerkev gospe od Angela iz 18. stoletja na Trgu Svobode, srednjeveško obzidje, Poreški stolp in peterokotni stolp v gotskem slogu. Celotno staro mestno jedro Poreča je izjemen kulturni spomenik.
V Poreču so bili v 15. stoletju sezidani trije obrambni stolpi kot dodatna zaščita pred številnimi turškimi vpadi. Med stolpi in okoli polotoka je bilo staro mestno obzidje, katerega deli so najbolj vidni z urejene sprehajalne poti na severnem delu mesta. Poreč je bil od kopnega ločen z jarki. Severni obrambni stolp je bil zgrajen leta 1473 in nudi zanimiv vpogled v zgodovino mesta.

Fotografije

Severni obrambni stolp - Poreč - Severni obrambni stolp

Fotografija: 1011-0

Poreč - Severni obrambni stolp
Severni obrambni stolp - Severni obrambni stolp

Fotografija: 1011-1

Severni obrambni stolp
Severni obrambni stolp - Obrambni stolp, 1473

Fotografija: 1011-2

Obrambni stolp, 1473
Severni obrambni stolp - Okolica severnega obrambnega stolpa v Poreču

Fotografija: 1011-3

Okolica severnega obrambnega stolpa v Poreču

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: