Najlepši izleti po Hrvaški
Poreč - Poreč - Okrogli obrambni stolp

Poreč

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Poreč je slikovito turistično mesto, ki se nahaja na zahodni obali Istre. Poreška riviera se razprostira od Limskega kanala na jugu in do doline reke Mirne na severu. Turistični centri so Zelena Laguna, Bijela Uvala, Plava Laguna, Brulo, Špadići, Materada, Ulika, Červar-Porat in Lanterna.
Poreč ima bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Mesto se je razvilo na osnovah rimske arhitekture in vse do danes se je ohranil ortogonalni urbanistični razpored ulic, s slikovitimi romanskimi zgradbami in beneškimi gotskimi palačami. Poreč je največji vzpon dosegel v času vladanja bizantinskega cesarja Justinijana. Največji kulturni spomenik iz tega obdobja je Evfrazijeva bazilika, ki je nastala sredi 6. stoletja v času škofa Evfrazija. Bazilika je sezidana v bizantinskem stilu. Mozaiki v notranjosti in na pročelju bazilike se uvrščajo med najlepša dela bizantinske umetnosti na svetu. Celoten kompleks je bil leta 1997 uvrščen na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine. Poleg bazilike so večje znamenitosti še romanska hiša iz 13. stoletja, baročna notranjost istrske zbornice, Hiša dveh svetnikov iz 15. stoletja, cerkev gospe od Angela iz 18. stoletja na Trgu Svobode, srednjeveško obzidje, Poreški stolp in peterokotni stolp v gotskem slogu. Celotno staro mestno jedro Poreča je izjemen kulturni spomenik.
Zaščitni znak Poreča so čiste in urejene plaže ter številni otočki. Obiskovalcem so na razpolago številne nastanitvene zmogljivosti, mnogi kulturni dogodki, poleg tega pa mesto nudi tudi pestro zabavno, športno in gostinsko ponudbo. Poreč je primerno izhodišče za izlete v slikovite vasice v notranjosti Istre, do Novigrada, Umaga, Rovinja, Vrsarja, Pule in narodnega parka Brijoni.

Fotografije

Poreč - Okrogli obrambni stolp

Fotografija: 1010-0

Poreč - Okrogli obrambni stolp <br> Notranjost obrambnega stolpa v Poreču

Fotografija: 1010-5

Okrogli obrambni stol...

Notranjost obrambnega stolpa v Poreču
Poreč - Okrogli obrambni stolp <br> Kavarna v Poreču

Fotografija: 1010-12

Okrogli obrambni stol...

Kavarna v Poreču
Poreč - Gledališče

Fotografija: 1010-14

Poreč - Severni obrambni stolp

Fotografija: 1011-0

Poreč - Akvarij

Fotografija: 1015-0

Poreč - Evfrazijeva bazilika

Fotografija: 1020-0

Poreč - Evfrazijeva bazilika

Fotografija: 1020-3

Poreč - Evfrazijeva bazilika

Fotografija: 1020-7

Poreč - Evfrazijeva bazilika

Fotografija: 1020-14

Poreč - Evfrazijeva bazilika

Fotografija: 1020-29

Poreč - Evfrazijeva bazilika

Fotografija: 1020-34

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: