Najlepši izleti po Hrvaški
Split - Gozdni park Marjan - Marangunićevo šetalište - Razpotje za vrh Telegrin

Split - Gozdni park Marjan

Gozdni park Marjan - Telegrin-Vrh Marjana
Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Marjan je hrib na polotoku slikovitega mesta Split, ki je največje mesto hrvaške Dalmacije. Prekrit je z gostim mediteranskim borovim gozdom in v celoti obdan z mestom in morjem, zaradi česar nudi edinstvene razglede.
Že v 3. stoletju so ga prebivalci uporabljali kot park, danes pa je priljubljen izletniški kraj in rekreativno središče mesta. V gozdnem parku Marjan so številne tekaške steze, je izhodišče za mnoge plaže ter mestni živalski vrt. Na polotoku se nahaja tudi Inštitut za oceanografijo in ribištvo. Hrib Marjan je visok 178 metrov ter nudi razglede na celotno mesto, okoliške otoke in bližnji gori Mosor in Kozjak. V antičnih časih je cesar Dioklecijan zgradil palačo le nekaj minut stran od Marjana. V palačo se je naselilo od 8000 do 10000 ljudi, ki so pričakovali parke in rekreacijski prostor. Na hribu se nahaja majhna rustikalna cerkev iz zgodnjega 13. stoletja. Cerkev je bila posvečena svetemu Nikoli, najljubšemu svetniku ribičev. Vzdolž južnega obrobja Marjana stoji tudi cerkev svetega Jeronima iz 15. stoletja.
Cerkev ima oltar, ki ga je izklesal Andrija Aleši. Za cerkvijo se nahaja v razpoke klifov vklesana skupina renesančnih jam, ki so se prvič uporabljale v 15. stoletju. Na vzhodnem pobočju Marjana, tik nad mestom, je staro judovsko pokopališče. Pokopališče izvira iz leta 1573 in na njem je okoli 700 grobov, z nagrobniki od 18. stoletja do 20. stoletja. Zadnji pokop je bil leta 1945, nato pa je bilo pokopališče v istem letu zaprto in zaščiteno kot spomenik. Marjan je postal simbol mesta Split v zadnjem stoletju in pol, pred tem je bil le običajen del pokrajine. Prebivalci so ga začeli uporabljati kot mesto za piknike in romantične sprehode, k njegovi priljubljenosti pa so prispevale tudi mnoge bližnje plaže.
Med drugo svetovno vojno je bil Marjan predmet popularne partizanske pesmi Marjane, Marjane, ki so jo peli pripadniki protifašističnega gibanja in naj bi bila najljubša pesem vodje upora in bodočega predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita. Tito je bil nad hribom tako navdušen, da je imel tukaj tudi poletno residenco, Vilo Dalmacijo. V petdesetih letih prejšnjega stoletja je zvezna vlada skupaj z lokalnimi splitskimi oblastmi izvedla ogromen projekt za preoblikovanje celotnega divjega gozda v lepo urejeni gozdni park. Na hribu Marjan so zgradili številne rekreativne objekte, vključno s tekaškimi stezami, cestni sistem, ki obkroža polotok, pomorski raziskovalni inštitut, živalski vrt, ki je sedaj v slabem stanju, botanični vrt, ki je bil zapuščen ter vodovod, ki sega vse do vrha hriba.
Zgradili so tudi vremensko postajo in dva razgledišča kot tudi počivališča, ki so povezana z dolgim stopniščem vse do Dioklecijanove palače, promenade in ostalega dela mesta. Na južni strani Marjana je Galerija Meštrović, ki ima prostore v nekdanji vili Ivana Meštrovića. Meštrović je poznan kot eden največjih kiparjev verskih objektov od časa renesance.

Fotografije

Gozdni park Marjan - Gozdni park Marjan <br> Telegrin-Vrh Marjana

Fotografija: 40040010-14

Gozdni park Marjan

Telegrin-Vrh Marjana

Gozdni park Marjan - Gozdni park Marjan <br> Razgledišče

Fotografija: 40040020-6

Gozdni park Marjan

Razgledišče

Gozdni park Marjan - Gozdni park Marjan <br> Marjanove stopnice

Fotografija: 40040025-8

Gozdni park Marjan

Marjanove stopnice

Gozdni park Marjan - Gozdni park Marjan <br> Staro židovsko pokopališče

Fotografija: 40040030-10

Gozdni park Marjan - Gozdni park Marjan <br> Cerkev sv. Nikolaja

Fotografija: 40040035-5

Gozdni park Marjan

Cerkev sv. Nikolaja

Gozdni park Marjan - Gozdni park Marjan <br> Cerkev Marije Betlehemske

Fotografija: 40040040-0

Gozdni park Marjan

Cerkev Marije Betlehemske

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Split
od 110 €
od 150 €
Split
od 91 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: