Najlepši izleti po Hrvaški
Trogir - Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole - Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole

Trogir - Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Trogir je dalmatinsko mesto in pristanišče na Hrvaškem, ki spada v Splitsko-dalmatinsko županijo. Razprostira se okoli 30 km od Splita, v Trogirskem kanalu, na koncu Kaštelanskega zaliva. Zgodovinsko jedro je vpisano v UNESCO-v seznam svetovne dediščine.
Za kraj je izredno pomembna ustanovitev ženskega benediktinskega samostana sv. Nikolaja leta 1064. Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole se nahajata na južnem delu mesta Trogir. Ustanovitev samostana je povezana z delovanjem škofa Ivana Trogirskega. Benediktinski samostan je pomemben za cerkveno zgodovino na Hrvaškem. Ograjeni kompleks je edinstvena kombinacija različnih elementov mestnih hiš in stolpov, utrjenih zidov in mestnih vrat, zaprtih dvorišč s pristanišči in samostanske cerkve z zvonikom Tripuna Bokanića, lokalnega mojstra z otoka Brača. Na dvorišču, blizu območja, kjer so nekdaj stali grški zidovi, se nahaja edini grški napis v Trogirju. Šteje se za prvi dokument arhivskega gradiva Trogirja v kamnu. V samostanski zbirki je relief grškega Boga priložnosti, Kairosa, ki je nastal po modelu bronaste skulpture Lysippusa. Poleg fragmentov marmornatega sarkofaga, ki prikazuje Ahajevega junaka Ahila, so izpostavljeni tudi deli kamnitega pohištva iz 6. stoletja in predromanski kip iz 9. stoletja. Poleg tega izstopajo tudi leseni križ Paola Veneziana iz 14. stoletja, oltar Matere Božje z otrokom in svetniki, Mati Božja s svetniki, ki je delo Blaža Jurjevega Trogiranina, slike svetnikov beneškega slikarja Nicolo Grassija iz 18. stoletja ter številni obredni predmeti, cerkvena oblačila, srebrni predmeti in rokopisi.
Benediktinski samostan je prava zakladnica umetnostne in zgodovinske dediščine na Hrvaškem. Poleg tega so večje mestne znamenitosti katedrala sv. Lovrenca, knežja palača, trdnjava Kamerlengo, velika in mala palača Cipiko ter mestna loža.

Fotografije

Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole - Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole

Fotografija: 40300260-0

Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole
Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole - Trogir - Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole

Fotografija: 40300260-1

Trogir - Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole
Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole - Vhod

Fotografija: 40300260-2

Vhod
Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole - Grb

Fotografija: 40300260-3

Grb
Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole - Svetovna dediščina - Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole

Fotografija: 40300260-4

Svetovna dediščina - Benediktinski samostan in cerkev sv. Nikole

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Trogir
od 54 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: