Najlepši izleti po Hrvaški
Zambratija - Zambratija

Zambratija

Zambratija
Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Zambratija je obalno naselje na Hrvaškem, ki upravno spada pod Istrsko županijo. Uvršča se v širše območje Savudrije, ki zajema tudi naselja in zaselke Stara Savudrija, Borozija, Volparija, Ravna dolina, Romanija, Monteneto, Gabmboc, Bašanija, Alberi in Valfontane.
Kraj je dobil ime po koprskem plemiču Zuane Bratti-ju, lastniku srednjeveške fevde, ki je vključevala današnjo Zambratijo, okoliško območje, bližnji polotok Sipar in Romanijo. Edina sakralna zgradba v Zambratiji je cerkev svete Marije Magdalene, ki stoji v središču vasi. Čeprav se prvič omenja v 14. stoletju, ko je bližnja območje Sipar postalo last družine Bratti iz Kopra, lahko zaradi svoje značilne oblike izvira celo iz zgodnjega krščanskega obdobja. Objekt je preprosta pravokotna ladja z neposrednim dostopom do polkrožnega svetišča. Cerkev je bila obnovljena leta 1752, kar je vklesano v ploščo na sprednji strani cerkve. V šestdesetih letih 20. stoletja je bil glavni cerkveni vhod zaprt, poznejši, ki je še v uporabi, pa se je odprl. Podvodno območje današnjega zaliva Zambratija predstavlja pravo arheološko zakladnico. Zaradi naravnih sprememb, ki so se zgodile v zadnjih tisočletjih, so bile potopljene vse podvodne arheološke najdbe, ki so se prvotno nahajale na kopnem ali ob morski obali. Obstoj potopljene prazgodovinske koliščarske naselbine iz bakrene dobe je bil razviden iz ostankov lesenih stebrov. Prazgodovinska naselbina se je raztezala na 10000 kvadratnih metrih in je bila sestavljena iz hiš, ki so bile zgrajene na hrastovih drogovih. Danes se ostanki nahajajo na globini med 2,5 metri in 3,2 metri. Na globini 2,2 metra so odkrili lesene ostanke prazgodovinskega čolna. Hrastova konstrukcija čolna je bila prišita skupaj z vrvjo, potegnjeno skozi luknje na robu deske. Predstavlja najstarejšo ladjo te vrste v Sredozemlju.
Rimsko obdobje je zaznamovala izgradnja rimske vile, ki je bila postavljena na obali južnega dela današnjega zaliva Zambratija. Rimska vila je predstavljala sestavni del velikega rimskega posestva, ki se je raztezalo od Zambratije do polotoka Montarol.

Fotografije

Zambratija - Zambratija

Fotografija: 725000-0

Zambratija
Zambratija - Informativna tabla - Zambratija

Fotografija: 725000-1

Informativna tabla - Zambratija
Zambratija - Cesta skozi Zambratijo v smeri Savudrije

Fotografija: 725000-2

Cesta skozi Zambratijo v smeri Savudrije
Zambratija - Cesta v smeri Umaga

Fotografija: 725000-3

Cesta v smeri Umaga
Zambratija - Obala

Fotografija: 725000-5

Obala
Zambratija - Pomol za dvig čolnov

Fotografija: 725000-6

Pomol za dvig čolnov
Zambratija - Čolni

Fotografija: 725000-7

Čolni
Zambratija - Plaža

Fotografija: 725010-2

Zambratija - Cerkev sv. Marije Magdalene

Fotografija: 725020-1

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Zambratija
Zambratija
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: