Najlepši izleti po Hrvaški

Otok Lošinj - Nerezine 

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Nerezine so turistično naselje, ki se nahaja ob vznožju Osoršćice. Kraj se že v 14. stoletju omenja kot eden večjih naselij na otoku Cresu. Turistični razcvet Nerezin se je pričel v 19. stoletju, za kar ima zasluge avstro-ogrski prestonaslednik Rudolf Habsburg.
V Nerezinah so se prebivalci nekdaj ukvarjali samo z kmetijstvom, v novejših časih pa so se obrnili proti morju in se začeli ukvarjati z ladjedelništvom, mornarstvom, ribištvom in turizmom. Leta 1920 je prav zaradi tega v kraju potekala prva jadralna regata lesenih pasar, ki se je nato odvijala enkrat na leto vse do vojne leta 1942. Regata je ponovno zaživela leta 1954 in se poleg ostalih iger na morju odvijala vse do leta 1965. Zasluge za ponovno oživitev je imel jadralni klub Jugo iz Malega Lošinja.
Tradicijo so ponovno obudili pred kratkim in regata se tako odvija vsako leto v mesecu septembru. Tekmovanje lesenih pasar poteka v treh kategorijah (guc, gajeta in leut, batela). Na ta dogodek so povabljeni vsi, domačini in obiskovalci. V Nerezinah so obiskovalcem na voljo namestitve v dveh kampih, dveh družinskih hotelih, dveh turističnih naseljih in pri ponudnikih zasebnih namestitev.
Največje kulturne znamenitosti v Nerezinah so župnijska cerkev Matere Božje od zdravja iz leta 1877, frančiškanski samostan iz 16. stoletja, ki ima trinadstropni renesančni zvonik, prvotna župnijska cerkev sv. Marije Magdalene iz leta 1534 ter grad (kaštel) osorskega plemiča Kolona Draže iz 15. stoletja. V cerkvi sv. Marije Magdalene je na ogled trajna razstava maket, ki prikazujejo tradicionalni način življenja v Nerezinah. Na Osoršćico vodijo planinske poti in na njej planinci lahko občudujejo vrh sv. Mikula in kapelico.

Fotografije

Nerezine - Cerkev sv. Magdalene

Fotografija: 10670200-1