Najlepši izleti po Hrvaški

Otok Lošinj - Čikat 

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Čikat je čudoviti gozdnati polotok, ki se razprostira na južnem delu otoka Mali Lošinj, okoli dva kilometra zahodno od središča Malega Lošinja. Zaliv Čikat predstavlja simbol Lošinja, ki privablja mnoge domače in tuje obiskovalce.
Že od nekdaj so med borovci Čikata našli svoj raj mnogi ljubitelji narave, o čemer pričajo tudi avstrijske plemiške vile ter sodobni hoteli, bazeni, kamp in športna igrišča. Čikat odlikuje ugodno podnebje, tudi v zimskem času, aromatična zelišča in morska voda, kar je zdravilno za ljudi z boleznimi dihal in astmo. Na rtu pri Čikatu se nahaja cerkev Marijinega oznanjenja iz leta 1534. Stoji na skali in prav na tem mestu so se nekdaj od svojih bližnjih poslavljali kapitani in mornarji.
Edinstvenost zaliva Čikat je prva prepoznala avstro – ogrska aristokracija, ki si je ob obali Čikata sezidala počitniške rezidence in številne vile. Najstarejša vila je Adelma, ki je bila sezidana leta 1895, najbolj zanimiva pa je rožnata vila Carola oziroma Karolina, ki je znana po skrivnostni ljubezenski zgodbi med dunajsko igralko in avstro – ogrskim cesarjem. V notranjem delu zaliva Čikat se nahaja bronasti kip znanega lošinjskega profesorja Ambroza Haračića.
Profesor Haračić je svoje življenje posvetil preučevanju rastlinja in podnebja otoka Lošinja in na podlagi njegovih ugotovitev sta Mali in Veli Lošinj postala znana kot klimatski zdravilišči. Profesor je bil dejaven tudi na področju pogozdovanja z borovci in prav zaradi tega se lahko sprehajamo po gozdnem parku Čikat ter uživamo v prijetni senci gostega visokega borovega gozda.

Fotografije

Čikat - Plaža Veli Žal

Fotografija: 10680900-5

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: