Najlepši izleti po Hrvaški
NP Paklenica -

NP Paklenica 

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Narodni park Paklenica se nahaja v Starigradu, na območju Severne Dalmacije. Park se razprostira na površini 3617 ha južnega pobočja Velebita, nedaleč od Zadra. Za narodni park je bilo področje razglašeno leta 1949.
Narodni park Paklenica ima dva veličastna kanjona, ki sta Mala Paklenica in Velika Paklenica. Kanjona imata veliko skalnatih in pečinastih formacij, mnogo jam ter pestro rastlinstvo in živalstvo.
Najbolj veličastna navpična soteska, ki je poznana pod imenom Anića Kuk, je ena izmed najbolj priljubljenih terenov za alpiniste. Narodni park Paklenica je najpomembnejše alpinistično središče ob obali Jadranskega morja.
Danes obstaja okoli 400 različnih poti, ki dajejo plezalcem veliko možnosti za izbiro. V parku je tudi okoli 150 km pohodniških poti, od katerih je najbolj priljubljena pot iz kanjona Velike Paklenice do planinskega doma Paklenica, ki traja okoli dve uri.
Jamo Manita peć odlikuje velika podzemna dvorana, ki je dolga 65 metrov, široka 40 metrov in visoka 32 metrov. Ocenjena starost jame je okoli 80.000 let. Paklenica ima zelo veliko različnih živalskih vrst.
Največjo skupino prestavljajo ptice, opaženih jih je bilo kar 212 vrst. Poleg tega tukaj prebivajo beloglavi jastrebi z razponom kril do 2,60 metrov, gorski metulji, rjavi medvedi, volkovi in risi.
Vstop v Narodni park Paklenica je v mestu Starigrad – Paklenica, v smeri proti soteski Velike Paklenice in iz mesta Seline proti soteski Mala Paklenica. Razdalja med soteskama je okoli tri kilometre. Vstopnina za park je 50 kun.

Najlepši izleti

NP Paklenica - Velika Paklenica

Fotografija: 30001001-0

NP Paklenica - Razgledišče

Fotografija: 30001002-0

NP Paklenica - Mala Paklenica

Fotografija: 30001003-0

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Posedarje
od 156 €
Starigrad-Paklenica
od 186 €
Starigrad-Paklenica
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: