Najlepši izleti po Hrvaški
Sveti Filip in Jakov - Plaža Iza Banja - Plaža Iza Banja

Sveti Filip in Jakov - Plaža Iza Banja

Booking.com

Najlepši izleti - Biograd na Moru z okolico

Vransko jezero - Učna pot Ptice Vranskega jezera
Sveti Filip in Jakov
Pakoštane - Cerkev Gospodovega vnebohoda
Pakoštane - Plaža Punta
Pakoštane - Cerkev sv. Justine
Biograd na Moru - Cerkev sv. Anastazije

Vsi izleti

 • Cerkev sv. MihovilaBazilike, cerkve, kapele
 • Kamp ĐardinKampi
 • Obala kralja Tomislava
 • Plaža Iza BanjaNaravna kopališča, plaže
 • Spomenik braniteljemSpomeniki, kipi
 • Tržnica


 • Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

  Sveti Filip in Jakov je manjše naselje s pristaniščem, ki leži med Jadransko magistralo in obalo Pašmanskega kanala, v bližni Biograda na Moru. Je središče istoimenske občine Zadrske županije.
  Kopališko mesto je od najbližjega večjega mesta Zadar oddaljeno okoli 30 kilometrov. Je eno lepših mest v Pašmanskem kanalu. V kraju se je ohranilo več starih gradenj, kot so stavbe družine Borelli, ostanki Kaštela ter palači družine Oštrić in Pelicarić. Na predelu sedanjega območja se je nahajalo liburniško naselje, od katerega sta se ohranila le gomilno grobišče in suhozid. V času Rimljanov so tukaj zgradili različne gospodarske objekte in vile. V srednjem veku je bilo naselje v lasti benediktinskega samostana v Rogovu, od katerega se je ohranila le še cerkvica svetega Roka. Do 15. stoletja se naselje v listinah omenja kot Pristan in je služil kot najbolj ugoden izhod benediktincem na morje. V času Benečanov so ga večkrat napadali Turki in prebivalci so bili razseljeni. Sedanje jedro se je izoblikovalo v 17. in 18. stoletju okoli župnijske cerkve svetega Mihovila, ki je bila leta 1707 posvečena v svetega Filipa in Jakova.
  Sveti Filip in Jakov je poznan po mnogih lepih plažah, kot so plaža Iza Banja, plaža Hrvaška, plaža Morovićka Turanj, plaža Krča Turanj in plaže ob naselju Sveti Peter. Plaža Iza Banja je osrednja plaža, ki sega v samo središče Filipa in Jakova. Je odlično mesto za tiste, ki imajo radi peščene, prodnate ali kamnite plaže. Obiskovalci lahko izbirajo med številnimi dejavnostmi na plaži, tisti, ki imajo rajši dobro knjigo, pa lahko uživajo v popolni borovi senci. Plaža Hrvaška je prodnata plaža, ob kateri se razprostira čudovita promenada, ki povezuje riviero Svetega Filipa s Turanjem. Plaža Morovića Turanj je prodnata plaža, ki se nahaja na osrednji lokaciji. Kristalno čisto morje in sonce omogočajo nepozabno doživetje kopanja in sončanja. Bližnji bari in restavracije so idealni za kratek oddih po kopanju. Plaža Krča Turanj je prodnata plaža, ki je idealna za ljubitelje sonca.
  Ob obali Svetega Petra potekajo plaže, ki povezujejo morje in kopno. Za ta očarljivi kraj sta značilna mir in tišina, ki ju le občasno prekine zvok galebov. Nova plaža Tustica se razprostira tik ob vstopu v naselje, ob vznožju istoimenskega hriba.

  Fotografije

  Plaža Iza Banja - Glavna plaža v kraju Sveti Filip in Jakov

  Fotografija: 30320030-0

  Glavna plaža v kraju Sveti Filip in Jakov
  Plaža Iza Banja - Plaža

  Fotografija: 30320030-1

  Plaža
  Plaža Iza Banja - Sveti Filip in Jakov - Plaža Iza Banja

  Fotografija: 30320030-2

  Sveti Filip in Jakov - Plaža Iza Banja
  Plaža Iza Banja - Plaža Iza Banja

  Fotografija: 30320030-3

  Plaža Iza Banja
  Plaža Iza Banja - Dolga plaža Iza Banja v kraju Sveti Filip in Jakov

  Fotografija: 30320030-4

  Dolga plaža Iza Banja v kraju Sveti Filip in Jakov
  Plaža Iza Banja - Pogled na Biograd na Moru

  Fotografija: 30320030-5

  Pogled na Biograd na Moru
  Plaža Iza Banja - Bar ob plaži

  Fotografija: 30320030-6

  Bar ob plaži
  Plaža Iza Banja - Bar v bližini plaže

  Fotografija: 30320030-7

  Bar v bližini plaže