Najlepši izleti po Hrvaški
Sveti Filip in Jakov - Obala kralja Tomislava

Sveti Filip in Jakov 

Booking.com

Najlepši izleti - Biograd na Moru z okolico

Vransko jezero - Učna pot Ptice Vranskega jezera
Pakoštane - Cerkev sv. Justine
Pakoštane - Plaža Punta
Sveti Filip in Jakov
Biograd na Moru - Cerkev sv. Anastazije
Pakoštane - Cerkev Gospodovega vnebohoda

Vsi izleti

 • Pakoštane5
 • Sveti Filip in Jakov7 
 • Vransko jezeroJezera, ribniki1


 • Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

  Sveti Filip in Jakov je manjše naselje s pristaniščem, ki je središče občine Filip in Jakov ter spada v Zadrsko županijo. Slikovito mestece leži na obali Pašmanskega kanala in je obdano z zgodovinskim mestom Zadar in kraljevim mesto Biograd.
  Središče primorskega naselja je od obalnega dela oddaljeno okoli 700 metrov. Filip in Jakov je znan po nekdanjih poletnih domovih in parkih, ki so pripadali zadarskim plemičem. Danes je še vedno priljubljen družinski park Borelli. Po zaslugi družine Borelli ima kraj dolgo turistično tradicijo, saj dva parka in poletna rezidenca, kjer je družina sprejemala prijatelje in znance, ugledne osebnosti tistega časa, predstavljajo predhodnico sedanjih vikend hiš in turističnih objektov. Danes je Sveti Filip in Jakov mešanica veličastne dalmatinske narave, morje nudi mističnost in lepoto, medtem ko prostrano in rodovitno zaledje predstavlja zaščito. Je mešanica kulturne dediščine in sodobnega življenjskega sloga. Sveti Filip in Jakov leži na območju nekdanjega majhnega naselja Liburni, zgrajenega pred tremi tisočletji, njegovi ostanki pa so še vedno vidni v zidovih in gomilah. Rimljani so v 1. stoletju za svoje veterane zgradili kmetije in poletne hiše. Vendar pa je šele, ko so Hrvati prišli na to območje, postalo pomembno zaradi njegove lege v bližini kraljevega mesta Biograd s posestmi v zaledju Svetega Filipa in Jakova. Hrvaški kralj Krešimir IV je leta 1059 v Biogradu ustanovil benediktinski samostan svetega Janeza (samostan svetega Ivana) in jim podaril svoj kraljevi grad Rogovo z velikim posestvom. V bližnjem Rogovem, srednjeveški vasici ob cerkvi svetega Mihovila, danes svetega Roka, in gradu Dvorine, je bilo v poznem srednjeveškem obdobju ustanovljeno naselje, ki je za bogato benediktinsko opatijo omogočilo naravni dostop do morja. Na območju sedanjega naselja je bila v času madžarsko-beneške vojne v 14. stoletju uničena istoimenska cerkev. Prvi pisni zapis o naselbini po arhivskih dokumentih sega v leto 1387. Prve stanovanjske zgradbe so v Filipu in Jakovu zgradili Rogovci konec 15. stoletja in v začetku 16. stoletja. Na začetku vojne s Ciprom (1570-1573) so si Turki priborili ozko okolico Svetega Filipa in Jakova. Kraj so naselili begunci iz opustošenega Rogova. Naselje je bilo uničeno tudi med kretsko vojno (1645-1647). Cerkev svetega Roka iz 11. stoletja je romanski spomenik, redko ohranjen zunaj srednjeveških primorskih mest, zato je uvrščen med pomembne kulturne spomenike. Središče starega mestnega jedra, kot ga vidimo danes, je nastalo v 16. in v večjem delu 17. stoletja. Ob vstopu v osrčje starega mestnega jedra je viden Kaštel, grad iz 17. stoletja z vdelanim grbom opatov iz Rogova. Čeprav je cerkev svetega Mihovila omenjena v 16. stoletju, je bila sedanja cerkev z zvonikom zgrajena leta 1707, po turških opustošenjih.
  Med znamenite kulturne spomenike spadajo tudi park Borelli kot kulturni spomenik parkovne arhitekture v osrčju naselja, ostanki benediktinskega gradu v Rogovu, razdeljenega na tri ravni ter Borellijeva hiša z Arboretumom, ki je del zaščitene naravne dediščine.

  Fotografije

  Sveti Filip in Jakov - Cerkev sv. Filipa in Jakoba

  Fotografija: 30320010-0

  Sveti Filip in Jakov - Cerkev sv. Mihovila

  Fotografija: 30320020-1

  Sveti Filip in Jakov - Plaža Iza Banja

  Fotografija: 30320030-3

  Sveti Filip in Jakov - Kamp Đardin

  Fotografija: 30320040-3

  Sveti Filip in Jakov - Spomenik braniteljem

  Fotografija: 30320050-1

  Sveti Filip in Jakov - Tržnica

  Fotografija: 30320060-3

  Sveti Filip in Jakov - Obala kralja Tomislava

  Fotografija: 30320070-5

  Hoteli, apartmaji in sobe

  Booking.com
  Sveti Filip i Jakov
  Sveti Filip i Jakov
  Destinacija:
  Datum prijave:
  Datum odjave: