Najlepši izleti po Hrvaški
Umag - Cerkev sv. Roka - Cerkev sv. Roka

Umag - Cerkev sv. Roka 

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Mestece in pristanišče Umag se nahaja na severozahodni obali Istre. Je moderen turistični kraj ter prometno, športno in kulturno središče, ki privablja številne domače in tuje obiskovalce čez celo leto. Leži ob obalni cesti, ki povezuje Savudrijo z Novigradom.
Umag ima pestro zgodovinsko preteklost. Mesto je nastalo v antičnem obdobju, ko je okoliško prebivalstvo pričelo naseljevati ozek otoček, ki se je zaradi posipavanja postopoma širil in nastal polotok, kot je sedaj. V pisnih virih se prvič omenja v 6. stoletju pod imenom Humagum, k razvoju pa je prispevala njegova ugodna lega. Umaško območje se je razprostiralo ob poti proti jugu iz Akvileje, ki so jo Rimljani sezidali kot oporišče za vojni nadzor nad severnim Jadranom in Istro. Po padcu zahodnorimskega cesarstva so se v Umagu kot v preostalem delu Istre izmenjavale vladavine germanskih kraljevin in bizantinskega cesarstva. Ob koncu 8. in 9. stoletja se je pod vladavino frankovske države pričel proces fevdalizacije. V času poznega srednjega veka je Umag priznal oblast Beneške republike in ostal pod njeno upravo vse do konca 18. stoletja. V prvi polovici 14. stoletja se je pričela selitev mesta na kopno. V prihodnjih stoletjih je mesto skoraj opustelo zaradi vojnih pohodov in pogostih pojavov malarije in kuge. Cerkev svetega Roka je bila zgrajena leta 1507, po hudi epidemiji kuge, ki je zdesetkala prebivalstvo. V notranjosti je lepo poslikan lesen strop iz 17. stoletja. S propadom Beneške republike je mesto prešlo pod oblast habsburške monarhije.
Po koncu prve svetovne vojne je Umag prišel pod oblast Kraljevine Italije. Po drugi svetovni vojni je mesto prešlo pod Jugoslavijo, po njenem razpadu pa Hrvaški. V drugi polovici 20. stoletja je Umag postal pomembno športno in turistično središče v okviru celotne Hrvaške.

Fotografije

Cerkev sv. Roka - Cerkev sv. Roka

Fotografija: 700150-0

Cerkev sv. Roka
Cerkev sv. Roka - Umag - Cerkev sv. Roka

Fotografija: 700150-1

Umag - Cerkev sv. Roka

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Umag
od 80 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: