Najlepši izleti po Hrvaški
Umag - Muzej mesta Umag - Muzej mesta Umag

Umag - Muzej mesta Umag

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Umag je slikovito obalno mesto na Hrvaškem, sedež istoimenske občine, ki upravno spada pod Istrsko županijo. Leži na severozahodni obali Istre, ob obalni cesti, ki povezuje Savudrijo z Novigradom, v bližini meje s Slovenijo.
Odlikuje ga 45 kilometrov čiste jadranske obale in pestra zgodovina, ki sega v pozno 13. stoletje. Obiskovalci se z njegovo bogato zgodovino lahko seznanijo v Muzeju mesta Umag. Prostori muzeja so v čudoviti srednjeveški palači, ki je poznana tudi kot Škofova palača. Nahaja se na koncu manjšega polotoka, v starem delu mesta, na trgu svetega Martina. Palača, ki je bila sezidana v začetku 14. stoletja, je nekdaj služila kot trdnjava za obrambo mesta z morskega dela in je najstarejši zgodovinski objekt, ki je še v uporabi v Umagu. Muzej mesta Umag je pričel delovati leta 1976 in je na začetku vseboval le majhno zbirko kamnitih spomenikov in občasno organiziral umetniške razstave. Dvajset let kasneje so odkupili zasebno arheološko zbirko Cigui-Fachin, ki deluje pod vodstvom arheologinje Narcise Bolšec Ferri. Z novim geslom Luč v temi oziroma Lux in tenebris je muzej dobil nov zagon in pričele so se organizirati razstave in izvajati poglobljene raziskovalne dejavnosti. Nova zbirka je skupaj s prvotno lapidarno zbirko ustvarila neodvisno institucijo, Muzej mesta Umag. Sedaj muzej organizira umetniške razstave, delavnice in predavanja, izvaja arheološke in umetnostno-zgodovinske raziskave ter pripravlja mnoge arheološke in zgodovinske razstave. V prvem nadstropju Škofove palače so na ogled umetnostne ter arheološke ali zgodovinske razstave.
Stalna zbirka se nahaja v drugem nadstropju, kjer so med ostalim razstavljeni tudi grbi beneških poglavarjev in znamenitih umaških družin ter starodavni epigrafi na nagrobnikih. Po predhodnem dogovoru imajo lahko obiskovalci tudi vodenje po muzeju.

Fotografije

Muzej mesta Umag - Promenada proti Muzeju mesta Umag

Fotografija: 700230-0

Promenada proti Muzeju mesta Umag
Muzej mesta Umag - Umag - Muzej mesta Umag

Fotografija: 700230-1

Umag - Muzej mesta Umag
Muzej mesta Umag - Muzej v Umagu

Fotografija: 700230-2

Muzej v Umagu
Muzej mesta Umag - Muzej mesta Umag

Fotografija: 700230-3

Muzej mesta Umag
Muzej mesta Umag - Muzej mesta Umag zvečer

Fotografija: 700230-4

Muzej mesta Umag zvečer

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Umag
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: