Najlepši izleti po Hrvaški
Makarska - Palača Tonoli - Makarska - Palača Tonoli

Makarska - Palača Tonoli

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Makarska je mesto na jadranski obali Hrvaške, ki se nahaja približno 60 kilometrov od Splita, v Splitsko-dalmatinski županiji. Je znano turistično središče, ki se razprostira v zalivu v obliki podkve med goro Biokovo in Jadranskim morjem.
Mesto ima pestro zgodovinsko preteklost. Med kulturno-zgodovinske znamenitosti se uvrščata znameniti palači, Tonolijeva hiša in hiša družine Ivanišević. Tonolijeva hiša se nahaja na poti do velike mestne plaže. Konec 19. stoletja jo je sezidal beneški zdravnik Tonoli. Hišo je postavil zase in za svojo družino kot razkošno zgradbo tik izven središča mesta. Danes so v njej prostori Mestnega muzeja Makarska in Zavoda za turizem Makarska. Po diplomi na medicinski fakulteti v Padovi leta 1804 je Luigi Tonogoli od leta 1807 deloval kot zdravnik in kirurg v Makarski. Pomemben je bil med bitko proti kugi leta 1815, o čemer je pisal v svojem rokopisu »Observationes in Pestern Macarensem anni MDCCCXV«. Rokopis se danes hrani v knjižnici v mestu Forli v Italiji. Na zahodni strani makarske obale je zdravnik zgradil še dvonadstropno stavbo v slogu poznega baroka, kjer do danes prostori Mestnega muzeja. Na majhnem trgu Lištun, ki se nahaja ob Kačićevem trgu, stoji baročna palača – hiša družine Ivanišević. Odražala je okus in bogastvo makarske aristokracije, sedaj pa predstavlja najlepši spomenik palačne arhitekture v mestu. Družina Ivanišević-Uzmenović se omenja med najbolj znanimi makarskimi družinami po odhodu Turkov ob koncu 17. ter skozi 18. in 19. stoletje. Skupaj z drugimi družinami so bili del družbenega sloja, ki je največ prispeval k duhovnemu in materialnemu razvoju Makarske in njene okolice.
V začetku 18. stoletja je družina postavila dvonadstropno palačo z verando z lesenimi stebri za ograjo, njeno vhodno krilo pa je imelo gospodarsko funkcijo. Palača je bila poškodovana v drugi svetovni vojni in še čaka na popolno obnovo.

Fotografije

Palača Tonoli - Makarska - Palača Tonoli

Fotografija: 40500056-0

Makarska - Palača Tonoli
Palača Tonoli - Palača Tonoli

Fotografija: 40500056-1

Palača Tonoli
Palača Tonoli - Palača Tonoli v Makarski

Fotografija: 40500056-2

Palača Tonoli v Makarski
Palača Tonoli - Mestni muzej in Turistično informacijski center Makarska

Fotografija: 40500056-3

Mestni muzej in Turistično informacijski center Makarska
Palača Tonoli - Palača Tonoli - 18. stoletje

Fotografija: 40500056-4

Palača Tonoli - 18. stoletje

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: