Najlepši izleti po Hrvaški
Opatija - Letno gledališče - Letno gledališče

Opatija - Letno gledališče

Booking.com

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Opatija, dragulj Jadranskega morja, s tradicijo v turizmu, ki traja že več kot 160 let, je ena najbolj znanih destinacij na Hrvaškem. Razprostira se na obali Kvarnerskega zaliva, ob vznožju pobočja gore Učka v Primorsko-goranski županiji.
Z ugodnimi podnebnimi razmerami, dih jemajočo arhitekturo, lepimi hoteli, negovanimi parki in sprehajališči, Opatija ponuja domačim in tujim obiskovalcem odlično priložnost za prijetno bivanje skozi celo leto. Letno gledališče se nahaja na zelenem polotoku znanega opatijskega parka Angiolina, tik ob morju. Ta edinstvena lokacija in njen ambient, ki sta ga ustvarila kombinacija kamnitih zidov in zelenja, je najslikovitejše in najlepše prizorišče te vrste v Sredozemlju. Glavno odrsko območje ima na voljo 2500 sedečih mest oziroma 5000 stojišč. Z odrom 21 metrov dolžine in 12 metrov širine je idealno mesto za izvajanje vseh vrst predstav, od glasbenih, igralskih ali kombiniranih umetniških oblik, kot so klasična opera, operete, baleti in muzikali, preko sodobnih jazzovskih, pop in rock koncertov do mnogih drugih družabnih dogodkov. Manjše odrsko območje ima na voljo 600 sedišč in oder, ki je dolg 10 metrov in širok isto 10 metrov. Idealen je za uprizarjanje manjših formatov dramskih in glasbenih predstav. Območje, kjer je danes gledališče na prostem, je bilo prvotno namenjeno za veliko ambicioznejši projekt na začetku 20. stoletja – večnamensko zdraviliško palačo, za katero je bil leta 1911 objavljen javni razpis za arhitekturne ponudbe. Arhitekti Marcel Kammerer, Otto Schonthal in Emil Hoppe so izdelali načrt palače s plesnimi dvoranami za plese in koncerte, bazen z umetnimi valovi, trgovine in kavarne. Na žalost je začetek prve svetovne vojne prekinil ta čudoviti razvoj Opatije. Po vojni je z Rapalsko pogodbo iz leta 1920 Istra, skupaj z Opatijo, prešla pod italijansko oblast in je bilo namesto zdraviliške palače zgrajeno gledališče na prostem. Sedanjo obliko je gledališče dobilo po projektu slavnega hrvaškega arhitekta Nevena Šegvića leta 1957. Od takrat je gledališče gostilo opere, balete, simfonične orkestre, folklorne predstave in koncerte. Festival Opatija nikoli ne pozabi dejstva, da je bila Opatija s svojo tradicijo in zgodovino vedno mesto festivalov in velikih dogodkov. Leta 1934 je imel koncert najbolj znani operni tenor svojega časa, Beniamino Gigli. Leta 1935 je potekal tudi prvi mednarodni festival operete, posvečen delom Franza Leharja.
V obdobju od leta 1985 so potekali veliki glasbeni dogodki, kot so opere v izvedbi hrvaških in tujih gledališč, koncerti klasične glasbe, festivali... Leta 2011 je bil v gledališču na prostem uprizorjen tudi prvi Glasbeni festival, ki predstavlja nadaljevanje bogate povojne tradicije opatijskih festivalov popularne glasbe.

Fotografije

Letno gledališče - Letno gledališče Opatija

Fotografija: 10400040-0

Letno gledališče Opatija
Letno gledališče - Letno gledališče

Fotografija: 10400040-1

Letno gledališče
Letno gledališče - Letno gledališče - Glavni vhod

Fotografija: 10400040-2

Letno gledališče - Glavni vhod
Letno gledališče - Pogled znotraj vhoda

Fotografija: 10400040-3

Pogled znotraj vhoda
Letno gledališče - Letno gledališče - Vhod iz parka Angiolina

Fotografija: 10400040-4

Letno gledališče - Vhod iz parka Angiolina
Letno gledališče - Napis Letno gledališče

Fotografija: 10400040-5

Napis Letno gledališče
Letno gledališče - Zid med parkom Angiolina in letnim gledališčem

Fotografija: 10400040-6

Zid med parkom Angiolina in letnim gledališčem
Letno gledališče - Letno gledališče Opatija - Kirk Douglas

Fotografija: 10400040-7

Letno gledališče Opatija - Kirk Douglas
Letno gledališče - Znane osebnosti na zidu letnega gledališča

Fotografija: 10400040-8

Znane osebnosti na zidu letnega gledališča
Letno gledališče - Letno gledališče Opatija - Albert Einstein

Fotografija: 10400040-9

Letno gledališče Opatija - Albert Einstein
Letno gledališče - Zid z znanimi osebnostmi

Fotografija: 10400040-10

Zid z znanimi osebnostmi

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Opatija
od 180 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: